Кухня Козаків
Страви для справжніх козаків
Рецепт куліша
Смачна
козацька юшка прийшла до нас із Запорізької
Січі. Сало, пшоно, картопля — основні
інгредієнти страви, хоча до ХІХ ст.
картоплю не додавали. Зазвичай куліш
готували на відкритому багатті, тому
страва має ще одну назву — польова каша.
У різних регіонах України були свої
рецепти приготування куліша, але сьогодні
я запропоную Тобі традиційний варіант
смачного козацького частування.Інгредієнти:
- 200 г пшона;
- 2 ріпчастих цибулини;
- 150 г сала;
- сіль, перець за смаком;
- зелень.
У підсолену воду висипаємо промите пшоно і подрібнену шкірку від сала. Після того, як закипить вода, варимо пшоно 20 хвилин на маленькому вогні. На сковорідці обсмажуємо сало, нарізане кубиками, і пошинковану цибулю. Готову зажарку додаємо до пшоняної каші і варимо ще 15–20 хвилин. Після приготування залишаємо куліш «відпочивати» ще на 20 хвилин під кришкою. На стіл страву подаємо із зеленню і салом.
Рецепт галушок
Галушки, ще одне улюблене частування козаків, уже давно стали символом української кухні. Ніхто не знає, звідки і коли з'явилися перші галушки. Але точно відомо, що ця страва прийшла українцям до смаку. Більше того, сподобалася настільки, що заслужила пам'ятник на свою честь. У 2006 році в Полтаві встановили пам'ятний знак полтавській галушці, або просто — пам'ятник галушці.Сьогодні я розповім Тобі, як приготувати галушки по-козацьки.
Ігредієнти:
- 2,5 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 0,5 молока, сироватки або овочевого відвару.
У просіяну муку вливаємо молоко, розтоплене вершкове масло і яйця. Замішуємо не надто туге тісто. Розділяємо на однакові частинки і згортаємо їх у ковбаски. Ковбаски ріжемо на однакові скибочки. 10 хвилин варимо галушки у підсоленій воді або у рибному бульйоні, як це робили запорізькі козаки. Готову страву подаємо до столу зі сметаною або бульйоном.
Як приготувати потапці
Смачна і легка у приготуванні страва. Українські перекази говорять, що потапці були дуже популярною стравою на Запорізькій Січі.Інгредієнти:
- 1 кг житнього хліба;
- 200 г сала;
- 1 головка часнику.
Нарізаємо хліб тоненькими скибками і натираємо скоринку часником. Розтоплюємо сало на сковороді і обсмажуємо хліб з обох сторін до золотистого кольору. До столу подаємо зі шматочками сала.
Готуємо вергуни
Як Ти вважаєш, козаки полюбляли солодощі? Ну звісно ж, полюбляли. Вергуни — просте, але дуже смачне печиво. Готували його зазвичай дівчата і частували хлопців на вечорницях, або ж на свята.Інгредієнти:
- 1 склянка сироватки;
- 1 ч. л. цукру або меду;
- 450 г борошна;
- 400 мл олії.
Замішуємо круте тісто із борошна, сироватки і цукру. Розкачуємо тоненький корж і розрізаємо на прямокутники або ромби. В середині кожного прямокутника робимо розріз. Через цей надріз протягуємо один кінець ромба. Вергуни смажимо у великій кількості олії до золотистого кольору. Смачне печиво готове!
кій кількості олії до золотистого кольору. Смачне печиво готове!
Джерела: http://pustunchik.ua/ua/treasure/yummy/ukrainskiye-blyuda/kozatski-stravy
Комментарии
Отправить комментарий